Gaypride, noodzakelijk of aanstootgevend?

De week van de Gaypride is in volle gang en zaterdag a.s. is er weer de bekende botenparade door de Amsterdamse grachten. Sinds 1996 wordt de Amsterdam Pride georganiseerd met het idee dat het geen demonstratie of protest is, maar een feest om de vrijheid en diversiteit te vieren. Tot 2005 werd de GayPride georganiseerd door Gay Business Amsterdam, daarna door de stichting Pro Gay.

Echter, is het anno 2012 nog wel noodzakelijk en wenselijk om een extravagante botenparade te organiseren? Zoals gezegd is de oorsprong niet een demonstratieve optocht voor homo-emancipatie en tegen discriminatie , zoals in andere landen, maar een feest om de verworven rechten en vrijheden te vieren. Thema van dit jaar is “ on the move” en er is voor het eerst een eigen Gay Pride Anthem, de single “ I’m free ”. Het vertelt het verhaal van iemand die na jaren eindelijk durft te kiezen om te zijn wie ze is. Ook is er een Tears of Pride Walk, een manifestatie met een optocht naar het Homomonument die in het teken staat van homofobie, respect en jezelf kunnen zijn. Met al deze thema’s en evenementen krijgt de Gaypride toch niet alleen een feest karakter, maar het karakter van een groots evenement dat maatschappelijke problemen aansnijdt en daarvoor opkomt.

Velen zien de Gaypride slechts als een homofeest waarbij alle vooroordelen over de gay community bevestigd worden. Sommige homo’s herkennen zichzelf niet in de stereotype homo die op tv te zien is. Echter, gezien het gehele programma van de Gaypride kan ik deze mening niet delen. Uiteraard verschijnen er in de media berichten over de extravagante en pikant uitgedoste mensen. Dit is misschien geen ideaal uithangbord voor de gay community, maar de uitgedragen boodschap en de essentie blijft hetzelfde: “ Trots zijn op wie je bent en dat durven te uiten ”. Het zou te kortzichtig zijn om de georganiseerde bijeenkomsten rondom actuele maatschappelijke discussies te negeren en de Gaypride alleen als homo carnaval te zien. Anno 2012 blijft het een feest waarbij de vrijheid en diversiteit in Nederland voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders kan worden gevierd. Een evenement om trots op te zijn en te koesteren.

Er zijn nog geen reacties.

Laat een reactie achter

Bericht